Författarskap

Böcker som finns på Adlibris Förlag, klicka HÄR


Recension 2017 Pia Hellertz

Lars Forsmans berättelse om sitt liv som elev, student och lärare är en roande, spännande och ofta en mycket lärorik historia. Dessutom har författaren ett levande, lättläst språk, vilket gör att man som läsare sugs in i handlingen och vill veta mer. Boken blir en geografi- och historielektion om Värmland, om Degerfors och Kristinehamn, om studieorterna Uppsala och Lund, men även om besöken i bland annat Storbritannien och Skottland.

Läsandet ledde till många skratt, exempelvis när jag läste om lektionerna med matematikdoktorn Effe, vilket avslöjar författarens varma humor. Lärare som Effe och Lars Forsman borde alla barn och unga få ha. Lars Forsmans berättelser om skoltiden och de lärare han beundrade och påverkats av är verkligen läsvärda. Berättelsen om ”Tant Petter” går som en röd tråd genom boken och lägger grunden för författarens senare möte med den danske vishetsläraren Martinus och hans andliga världsbild, ett möte som kommit att betyda enormt mycket för författaren.

Boken innehåller flera spännande pedagogiska tips. Den vänder sig till många målgrupper, naturligtvis till lärare, men också till andligt nyfikna sökare. Nyfikenhet, en väl utvecklad iakttagelseförmåga och ett fascinerande gott minne genomsyrar hela boken. Eftersom Lars Forsman berättar om ”tider som flytt” blev den också en härlig nostalgitripp till barn- och ungdomen.

Pia Hellertz

I denna bok vill jag visa hur livets alla skiftningar har stor betydelse för oss och hela tiden ger oss viktig erfarenhet.

Så flyttade mina föräldrar från Bräcke och jag stannade kvar den sista terminen inför min realexamen och fick ett rum på tredje våningen i apotekshuset granne med "Tant Petter" som hade mycket att rekapitulera om min tid i samhället. Hon gjorde mig öppen och nyfiken på allt i livet. När jag så flyttade efter familjen till Degerfors hade jag storslagna planer på fotbollsspel men något minst lika viktigt inträffade. Och människor på orten har påverkat min berättarlust en hel del. Icke utan skäl har platsen på väg mot Kristinehamn fått många tillnamn som exempelvis gärdsgårdsgrinden mot Värmland, där berättarkonst, humor och ordvändningar är en konst

Från gymnasietiden i Kristinehamn har jag många angenäma, dråpliga och för mig viktiga händelser att förtälja om alltifrån skol- och fritid till annan verksamhet. Den härliga tiden i staden med gammal bebyggelse, minnen från en stor poet, närheten till Vänern och den överraskande och storslagna statyn längst ut i en bedårande skärgård sitter fortfarande kvar i mitt sinne. Och alla fantastiska lärare, vars lektioner man inte ville missa och där mitt liv fick en ny inriktning från ett mycket oväntat håll.

 

Studier i Uppsala med en riktigt dålig start men ett lyckosamt slut och däremellan en givande fritid, studentikosa episoder och många betydelsefulla möten. En tid av oro inför alla tentor, som dock följdes av välförtjänt festande innan vi snart återigen skulle ställa oss inför krävande litteratur. Över helgerna kunde man dock koppla av i vänners lag, besöka ärevördiga byggnadsverk och kända platser i stadens omgivningar och däremellan njuta av en konsert, ett lockande föredrag eller kanske ett studentspex, som absolut måste diskuteras i någon eftersits.

 

Sedan följde nästa ämne med studier i Lund och ett möte med en helt ny region i landet. Mycket spännande med dialekten, det skånska landskapet och en stad med många minnesrika byggnader, cykelavstånd till härliga bad vid kusten och många möjligheter att besöka Köpenhamn.Studierna gällde engelska, som jag trodde att jag mer eller mindre behärskade efter mina gymnasiestudier men bara att jämföra min lilla grammatik från skolan med tre nya tegelstensupplagor av grammatik fick mig på andra tankar. Beslutet att göra en resa med min nyinköpta vespa till Storbritannien under en lång sommarresa blev för mig en härlig upplevelse och viktiga lärdomar kring engelsk kultur, historia och traditioner gjorde studierna mycket roligare och gav resultat framför allt i mina slutprov.

Efter min examen funderade jag mycket kring framtiden men då fick jag uppleva en mycket märklig händelse i flera steg. Det slutade med att jag kom till Karlskoga för att pröva på något eller några år, men det blev trettiosju. Läs och begrunda vilka häpnadsväckande omvälvningar livet där hade i sitt sköte.


                                                                         Lars Forsman

 

 

Läroböcker i Esperanto framställda för den internationella esperantolinjen:

För nedanstående läroböcker tillkommer 45 kr i porto. Vid flera beställningar reduceras portot.